26.9.12

Νέα ιστορική φωτογραφία του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Πατρών στο φώς!

  Τον Αύγουστο του 2010 το περιφερειακό portal ''The BEST news'', είχε φιλοξενήσει σπάνιο φωτογραφικό υλικό με καρτ ποστάλ του αρχαιότερου Ναού των Πατρών, από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ιωάννη Μυλωνά που κάλυπτε την περίοδο 1900-1950, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στους λάτρεις των περασμένων μεγαλείων της πόλης μας.
    Και μπορεί στις μέρες μας για τους σημερινούς κατοίκους της παλιάς Πάτρας,  το άρωμα εκείνης της εποχής να μην έχει χαθεί τελείως, εντούτοις, κάθε φορά που μιά νέα ψηφίδα περιέρχεται στη γνώση μας, ζωηρεύει τη φαντασία μας και τοποθετείται νοερά πάνω στην επιφάνεια του ασβεστοκονιάματος, προκειμένου να καλύψει κενά που ο χρόνος και η λήθη παλεύουν να δημιουργήσουν στο παμπάλαιο ψηφιδωτό της Άνω Πόλης.

   Ψηφοθέτης και σε τούτη την περίπτωση είναι πάλι ο κ. Μυλωνάς, που σε site της Αμερικής ανακάλυψε την εν λόγω φωτογραφία του Παντοκράτορα, τραβηγμένη πάνω στη συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας.
   Στην περιοχή έχει σημάνει ''συναγερμός'', αφού η φωτογράφιση δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στα 1894. Γείτονες και περαστικοί εν όψει του μεγάλου γεγονότος πλαισιώνουν τους δύο φουστανελοφόρους, με φόντο τους πάμπολους μολύβδινους τρούλους της μεγαλόπρεπης τρίκλιτης βασιλικής του Παντοκράτορα, υπό το βλέμμα δύο μικρών παιδιών και ενός Εβραίου που διακρίνονται στα δεξιά της φωτογραφίας.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιερου ναού Παντοκράτορα στις 19/9/2012.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό λεύκωμα με καρτ ποστάλ του portal The BEST news της 18/8/2010: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/26115
_babiscook_26-9-2012_

1 σχόλιο:

Realblog.gr είπε...

Το αναγνωστικό κοινό του babiscook "απαιτεί" και άλλες ιστορικές αναδρομές της πόλης των Πατρών και όχι μόνο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΧΡΗΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΦΡΟΝΕΙΝ ΘΝΗΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤ' ΑΘΑΝΑΤΑ» (Ο Άρχων πρέπει τίποτε να μη σκέπτεται ως θνητός, αλλά ως αθάνατος), Βίας ὁ Πριηνεὺς 625-540 π.Χ.

X