18.1.18

Ο Πλούταρχος για τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα

Ο Μ. Αλέξανδρος κατακτά την
Ασία σκορπώντας το φως του
Ελληνικού Πολιτισμού
ΗΘΙΚΑ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ(1), "Περί του αν ο Αλέξανδρος ήταν τυχερός ή ενάρετος", ΛΟΓΟΣ Α΄, παρ. 5, Στίχ. 296 και εξής:

   «Εάν προσέξεις την διδασκαλία του Αλεξάνδρου, θα ιδείς ότι εδίδαξε τους Υρκανούς να συνάπτουν νομίμους γάμους, τους Αραχωσίους να καλλιεργούν τη γη τους, τους Σογδιανούς έπεισε να τρέφουν κι όχι να φονεύουν τους γέροντες γονείς τους, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους και να μην τις νυμφεύονται.
   »Πόσο αξιοθαύμαστη φιλοσοφία είναι εκείνη που έπεισε τους Σκύθες να θάπτουν τους νεκρούς αντί να τους τρώνε! Θαυμάζουνε τους άλλους Έλληνες φιλοσόφους που έπεισαν ομόγλωσσους και ομοεθνείς τους να ασχολούνται με ανώτερες και υψηλότερες αξίες. Αλλά η Ασία ολόκληρη εξημερωθείσα υπό του Αλεξάνδρου διάβαζε τον Όμηρο και έψαλλε τις τραγωδίες του Ευριπίδου και του Σοφοκλέους. Ο μεν Πλάτων έγραψε μία μόνο πολιτεία, αλλά κανέναν δεν έπεισε να την εφαρμόσει λόγω της αυστηρότητάς της· ο δε Αλέξανδρος θεμελιώνοντας πάνω από 70 πόλεις εν μέσω βαρβαρικών χωρών και διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη την Ασία, απέσπασε τους ανθρώπους αυτούς από την άγρια και θηριώδη ζωή. Και τους μεν νόμους του Πλάτωνα λίγοι τους μελετούν, τους δε νόμους του Αλεξάνδρου εκατομμύρια ανθρώπων εφήρμοσαν και ακόμη εφαρμόζουν, ΟΝΤΑΣ ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΟΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΕΚΤΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΠΑΡΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ· γιατί τούτους μεν, κανένας δεν τους διέκοψε τον άθλιο βίο που ζούσαν, εκείνους δε, γιατί ο κατακτητής τους ανάγκασε να ζουν ευτυχείς...»

Ο Μ. Αλέξανδρος λύει ως άλλο γόρδιο δεσμό,
τα δεσμά της πνευματικής δουλείας των
βαρβαρικών λαών της Ασίας
   Κάποτε ο SKAI έκανε εκπομπές επί εκπομπών, κυκλοφόρησε DVD επί DVD, εξέδωσε σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα βιβλία επί βιβλίων, για να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών και λίγο έλειψε να ξεπεράσουν σε ψήφους τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Παπανικολάου και ο Καραμανλής!!!!

Ο Πλούταρχος έκρινε φρόνιμο να απαντήσει, μέσα σε μία μόνο παράγραφο!..

   Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξάρουμε την καλλιτεχνική έμπνευση του άγνωστου ζωγράφου που διακοσμεί με δύο εξαίρετα εξώφυλλα το σπάνιο δίτομο έργο του Νίκου Μ. Παπαδόπουλου, "Αλέξανδρος ο Μέγας - Ιστορία και Θρύλοι" των εκδόσεων του Βιβλιοπωλείου της Εστίας (1963), για τον οποίο οι προσπάθειες ανεύρεσής του απέβησαν -προς το παρόν- άκαρπες.

Πηγή:
(1) Βιβλιοθήκη Αρχαίων Ελλήνων πεζογράφων και ποιητών, Πλουτάρχου Ηθικά - Περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής, Αρχαίον Κείμενον-Μετάφρασις-Ανάλυσις-Σημειώσεις Πέτρου Ρώτα τ. Γυμνασιάρχου, Εκδοτικός Οίκος Ιω. & Π. Ζαχαρόπουλου, Αθήναι - Στοά Αρσακείου, 1939

_Μεταφορά στήν καθομιλουμένη ὑπὸ babiscoόk τοῦ Μεταφραστοῦ 18-1-2018_
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΧΡΗΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΦΡΟΝΕΙΝ ΘΝΗΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤ' ΑΘΑΝΑΤΑ» (Ο Άρχων πρέπει τίποτε να μη σκέπτεται ως θνητός, αλλά ως αθάνατος), Βίας ὁ Πριηνεὺς 625-540 π.Χ.

X